Blåkorn är som läsk

Trots sporadiska snöfall verkar våren nu vara här och det kan snart det börja bli aktuellt att plantera ut dina grödor som kanske varit på förodling på fönsterbrädorna inomhus, om du inte har vintersått fröerna. Alla vill ju att grödorna ska växa snabbt, så att man kan njuta av grönsakerna man har sett fram emot sedan man köpte fröpåsen. Dock är det inte läge att ta genvägar när det gäller gödsling.

Konstgödsel som t.ex Blåkorn ger en ordentlig energikick, men utan kvalité för växterna. För växterna är det som att dricka enbart läsk, morgon, middag, kväll. Dessutom medföljer det riktigt dåliga biverkningar för miljön. Det är nämligen så att näringen som växterna inte hinner ta upp, letar sig vidare till sjöar och andra vattendrag och bidrar till övergödning. En effekt av övergödningen är t.ex en ökad produktion av växtplankton och fintrådiga alger, närmare bestämt den välkända algblomningen som kommer varje sommar. Men nog sagt om vad man inte ska göra.

För att odla med prioritet på kvalité och miljötänk ska man använda sig av naturgödsel, helst från ko eller häst. Båda ökar jordens innehåll på humus, som är organiska ämnen som bildas i jorden när döda växter och djur bryts ner. En humusrik jord är bättre på att hålla kvar fukt och den uppskattas dessutom av olika organismer som bryter ned och förändrar näring så att den blir till en form som är ideal för växter att ta upp. Det kanske finns någon som har djur i närheten av där du bor? Det blir lite extra hållbart för miljön om man kan skaffa sitt gödsel från en lokal bonde eller ridskola. Har man bråttom är hönsgödsel det snabbaste sättet att gödsla. Var försiktig med doseringen, och se till att följa instruktionerna på påsen.