Hjälp de hemlösa humlorna och de vilda bina

Läget blir bara sämre och sämre för för humlorna som tillsammans med vildbina är en av våra viktigaste naturpollinerare. De är svårt ansatta av sjukdomar, klimatförändringar och bekämpningsmedel. Om man kombinerar det med ensidiga, stora odlingar som utformats för en enda typ av växt gör det att humlorna och vildbina inte kan anpassa sig i den takt de behöver. WWF rapporterade om detta redan 2013 och då beräknade man att ungefär var tredje tugga vi åt var pollinerad av ett bi, även att 80 procent av maten man köpte i affären inte skulle finnas om det inte var för bina. I dagsläget kan man tänka sig att det är betydligt värre för våra pollinerare.

Det där lät inget kul alls. Då känns det säkert bättre att veta att det finns något de flesta kan göra för att bidra med hus och hem till humlorna och bina. Gör enkelt en humleholk utan att behöva några som helst förkunskaper. Ta en terrakottakruka, leta upp ett skyddat läge med mycket sol. Fyll halva krukan med halm eller liknande. Vänd den uppochner och gräv ner krukan till hälften. Lägg gärna några stenar på toppen som lite skydd från väder och vind. Se bara till att det finns tillräckligt med plats för humlan att komma in i krukan. Humlorna gillar bl.a växten Anis-isop som är en kortlivad perenn. Den ihop med olika lök-växter, sälg och salix blir det första humlorna äter på vårkanten. För att öka chanserna att det flyttar in humlor i just din kruka planterar du Anis-isop i närheten.

Humlor och bin i alla ära, men vi får inte glömma bort alla andra insekter. Dom förtjänar också att tas om hand. Genom att binda ihop buntar med bamburör och hänga upp kan alla möjliga nyttiga insekter flytta in. Dessa kan hjälpa till att hålla ohyra borta och småfåglar mätta. Kanske blir det på det sättet du som bidrar till den biologiska mångfalden och grannens gigantiska skörd av äpplen till hösten.